12 december 2019

Hotelinterieur Crystal: rijkelijk, maar geen blingbling

Een Oostenrijkse hotelvleugel met zes kamers in eighties style. Het verlangen om eens iets anders te doen dan alle andere hotels. Met een naar Oostenrijkse normen uniek eindresultaat: klassieke houten vloeren en kleurrijke accenten in de kamer. En een mix van Corian en zwarte elementen in de badkamer.

Het Knokke van de Oostenrijkse skigebieden. Meer high end dan Obergurgl kan je latgewijs niet gaan. De hotels van dit dorpje gaan dan ook tot het uiterste om die top ski-ervaring te matchen met een luxueus verblijf. En als je hotel dan ook nog eens Crystal heet, zijn de verwachtingen van je gasten meer dan hooggespannen. Ook voor het hotelinterieur. Een nachtje daar kost je dan ook minstens 500 euro. 1.500 euro als je voor de duurste kamers gaat.

Voor die prijs moet alles goed zitten. En verdienen de gasten pure luxe en een rijkelijk gevoel.

In Obergurgl komt dat blijkbaar neer op Alpine Chique, een stijl die we zagen terugkeren in alle hotels daar. Een soort algemene huisstijl, met hier en daar een eigen accent. In het geval van Crystal: veel lichtblauw, hout, fluweel, gouden accenten en niet zo subtiele verwijzingen naar kristallen. Heel zwaar en kitscherig. Niet bepaald onze goesting. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit.

Een stijl qua hotelinterieur die ook niet in vraag werd gesteld. Al de andere hotels doen het zo, dus het zal wel goed zijn.

Tot de directrice van Crystal ons contacteerde of het toch niet anders kon. Een vleugel van het hotel met zes kamers was aan een herinrichting toe. Het ontwerp van hun vaste interieurinrichter was al zo goed als rond, maar ze wou toch eens een tweede mening.

Daar ter plaatse.

Eerlijk? De kans dat dit a waste of time was, was groot. Maar dit is niet iets dat we elk jaar doen. Dus haalde onze nieuwsgierigheid uiteindelijk de bovenhand. En voor we het wisten zaten we in de auto richting Tirol.

Ons voorstel? Een hotelinterieur dat Alpine Chique verzoent met de huidige trends. Het is niet nodig om je kamers vol bling bling te stoppen om dat rijkelijke gevoel te creëren. Dat doen we met Corian, een vrijstaand bad en zwarte kranen in de badkamer.  Handgemaakte accessoires in de kamer zelf. Fluweel – maar met mate. Houten accenten die het geheel een stoere uitstraling geven – zonder dat blokhutgevoel. Kleine details, zoals de carreaukes die verwijzen naar kristallen. Met een functionele indeling die de kamers groter doen aanvoelen.

Een ontwerp dat het hotelinterieur van Crystal deze tijd binnenhaalde. In lijn met de trends, maar toch volledig van hun. Geen eenheidsworst zoals de andere hotels, maar met een eigenheid.

En de directrice? Ook al was dit buiten haar comfort zone en ook al was het iets helemaal anders dan ze verwachtte: ze was helemaal mee. We kregen de final go. Op twee voorwaardes.

Eén: wij moesten als hoofdaannemer alles regelen. Zij wou dat wij haar enige aanspreekpunt zouden zijn voor dit project. Twee: alles moest gebeuren tussen juli en oktober, hun jaarlijks verlof. Dat is jullie tijdspanne, ziet dat het af is.

Dus reden we terug met de auto richting Hasselt. Gingen we aan het werk in ons atelier. En keerden we terug richting Tirol met onze vrachtwagens. Inhoud van de opleggers: het maatmeubilair voor de hotelkamers. Inhoud van de cabines: team Interior and More voor de plaatsing, plaatselijke aannemers te coördineren en af te werken.

Als hoofdaannemer hebben we alles in handen genomen. Van de afbraakwerken tot en met het laatste schilderijtje. Zo hebben we het graag: dat we alles kunnen bepalen tot het allerkleinste detail en de absolute controle hebben over de kwaliteit van de uitgevoerde werken. Dat laatste was trouwens nog een pittige. Want de meeste plaatselijke aannemers waren niet de mannen van het fijne werk. Het is een uitdaging geweest om hen duidelijk te maken welk niveau wij voor ogen hadden. Want in zo’n afgelegen gebied heb je de aannemers niet bepaald voor het uitkiezen…

En de directrice? Die heeft zich tijdens de hele verbouwing en inrichting kunnen concentreren op het hotel klaar te krijgen tegen het hoogseizoen. En heeft hopelijk al een volgende vleugel in gedachte die we mogen aanpakken.

Benieuwd naar onze andere realisaties?